Kolmogorovo uždavinys Markovo grandinėms - Mikalauskas, Marijus Jūris (Lietuvos matematikos rinkinys, 2008)
Tyrimo objektu yra atsitiktinių dydžių, sudarančių dviejų būsenų Markovo grandinę, sumos serijų schemoje. Šių sumų skirstiniai aproksimuojami parametrine matų šeima, sudaryta iš visų galimų tokių sumų ribinių skirstinių, diskretizuotų tolydžiais atvejais. Sprendžiamas Kolmogorovo uždavinys: vertinamas aproksimavimo tikslumas, parenkant tinkamiausią matą iš parametrinės šeimos. Straipsnyje aprašomas bendras Kolmogorovo uždavinio sprendimo metodas bei pateikiami galutiniai rezultatai aproksimuojant vienu iš matų.
Keywords: Markovo grandinė; Kolmogorovo uždavinys; asimptotinis skleidinys; variacijos metrika