Stochastinių logistinių dėsnių ir tankio mišinių taikymas medynų augimo analizėje - Rupšys, Petras; Raškinienė, Danutė (Lietuvos matematikos rinkinys, 2023)
Medynų skersmeniui modeliuoti naudojami stochastiniai logistiniai augimo dėsniai (Verhulsto, Gompertco, Mitscherlicho, Bertalanfio, Richardo). Skersmens kinetika išreiškiama atitinkama stochastine diferencialine lygtimi, kurioje nepriklausomas kintamasis yra medyno amžius arba aukštis. Perėjimo tikimybių tankio funkcijai užrašoma Kolmogorovo lygtis su dalinėmis išvestinėmis. Straipsnyje pateiktos Kolmogorovo lygties sprendinio skaitmeninės aproksimacijos. Rezultatai iliustruojami pavyzdžiu, kuriame analizuojami eksperimentiniai stebėjimai gauti išmatavus 1553 pušies medžius.