Lietuvos verslo ciklo įvertinimas panaudojant būsenų erdvės modelius - Jakaitienė, Audronė (Lietuvos matematikos rinkinys, 2005)
Šio tyrimo tikslas – įvertinti Lietuvos verslo ciklą. Verslo ciklas buvo įvertintas panaudojant mažos apimties struktūrinį modelį. Struktūrinio modelio struktūra buvo parinkta atsižvelgiant į  Čekijos centriniame banke naudojamą modelį verslo ciklui  įvertinti. Nestebimi rodikliai, kaip gamybos apimties atotrūkis bei potenciali gamybos apimtis, buvo įvertinti panaudojant Kalman filtrą. Gautieji rezultatai buvo palyginti su Hodrick Prescot (HP) filtrų gautais rezultatais. Tyrimui buvo naudojami ketvirtiniai duomenys nuo 1997 m. iki 2004 m. Atlikus tyrimą gauta, kad Lietuvos ekonomika yra trečiame verslo cikle. Nagrinėjamu laikotarpiu buvo aptiktas vienas pilnas verslo ciklas, kuris truko beveik 4 metus (viso 15 ketvirčių). Šiame cikle Lietuvos ekonomika nuo 1998 m. ketvirto ketvirčio pradėjo smukti (dėl Rusijos krizės) ir tai tęsėsi 10 ketvirčių, o atsigavimo periodas buvo gana trumpas ir tetruko vos 5 ketvirčius iki 2001 m. pirmojo ketvirčio. Paga lHP filtro rezultatus, gamybos apimties atotrūkis įgavo teigiamas reikšmes jau pirmąjį 2003 m. ketvirtį, o pagal Kalman filtro rezultatus – 2003 m. ketvirtą ketvirtį. Taip pat buvo nustatyta, kad nagrinėjamo laikotarpio pabaigai Lietuvos gamybos apimtis buvo aukščiau potencialaus lygio. 2004 metų pabaigoje gamybos apimties atotrūkis pagal Kalman filtro rezultatus buvo 1,34 procento virš potencialaus lygio, o atitinkamai paga lHP filtrą – 2,27 procento. Tyrimo rezultatų  tendencijos yra panašios abiem metodais. Tačiau HP filtro rezultatai yra nulemti tiesiog duomenų filtravimo ir juos gana sudėtinga interpretuoti, tai Kalman filtro rezultatus galima daug išsamiau analizuoti, nes jie yra gauti naudojant sudarytą struktūrinį modelį. Darbe buvo taip pat patikrintas abiejų metodų rezultatų stabilumas skirtingoms imtims. Kalman filtru gauti nestebimų komponenčių įverčiai buvo stabilesni nei įverčiai gauti HP filtru.