Oro kokybės tyrimas naudojant funkcinės duomenų analizės metodus - Vitkauskaitė, Akvilė; Salytė, Milda (Lietuvos matematikos rinkinys, 2023)
Šiame moksliniame darbe pateikiama išsami kietųjų dalelių (KD10) ir azoto dioksido (NO2) taršos koncentracijų šešiuose skirtinguose Lietuvos regionuose analizė. Šis tyrimas apima duomenų suglodinimą, pagrindinių komponentų analizę (PCA), tiriamąją duomenų analizę, hipotezių tikrinimą ir laiko eilučių analizę. Funkcinių duomenų analizės metodai buvo naudojami siekiant nustatyti šių oro teršalų kilmę ir poveikį, atskleidžiant jų duomenų modelius. Funkcinių duomenų analizės metodai rodo jų efektyvumą atskleidžiant giliuosius ryšius dideliuose duomenų rinkiniuose, padedančius kontroliuoti oro kokybės problemas.Tyrimas, kurio tikslas buvo palyginti oro kokybę skirtinguose regionuose, rodo, kad tarp dviejų grupių nėra reikšmingų KD10 ir NO2 skirtumų. Be to, patikimos 2023 m. KD10 prognozės yra pasiekiamos tokiuose regionuose kaip Vilniaus senamiestis, Vilniaus Lazdynai, Šiauliai, Klaipėda. NO2 sėkmingą prognozavimą galima pritaikyti Vilniaus senamiesčiui, Vilniaus Lazdynams ir Šiauliams.