fANOVA taikymas kompanijų su dažnu ir retu generalinio direktoriaus pasikeitimu palyginimui - Deinoravičiūtė, Urtė; Yasyreva, Anna (Lietuvos matematikos rinkinys, 2023)
Šio tyrimo tikslas buvo išanalizuoti duomenis surinktus iš Nasdaq Baltic listinguojamų kompanijų finansinių ataskaitų, kad patikrinti, ar generalinio(-ės) direktoriaus(-ės) pasikeitimas turi įtakos finansiniams rezultatams, tiksliau, pelningumui, įsiskolinimui ir akcijų kainai. Kompanijų imtis buvo padalinta į tris grupes: kompanijos, kurios neturėjo generalinių vadovų pasikeitimo; tos, kurios turėjo 1–2 pasikeitimus ir tos, kurios turėjo 3 ir daugiau pasikeitimų per nagrinėtą laikotarpį. Funkcinė ANOVA ir ANOVA pataškiui (fANOVA ir poinwise ANOVA) parodė, kad kompanijos su 3 ir daugiau generalinių vadovų pasikeitimų turėjo statistiškai reikšmingai didesnę EBITDA maržą nei kitos dvi grupės. Daugiamatė funkcinė ANOVA parodė, kad kompanijų grupės statistiškai reikšmingai skiriasi savo pelningumu. Taip pat, naudojant funkcinę regresiją, buvo rastas statistiškai reikšmingas teigiamas ryšys tarp akcijų kainos ir generalinių vadovų pasikeitimo.