Identiško triukšmo sinchronizuojanti įtaka chaotinėms sistemoms - Ivanauskas, Feliksas; Meškauskas , Tadas; Kaulakys, Bronislavas (Lietuvos matematikos rinkinys, 1997)
Straipsnyje nagrinėjamas deterministinio chaoso savybe pasižyminčios diferencialinės lygties sprendinių šeimos perėjimas iš chaotinio į nechaotinį elgesį ir sinchronizaciją. Antros eilės diferencialinės lygties, su nuo laiko priklausančiu potencialiu bei trinties įskaitymu, sprendiniai periodiškai veikiami vienodo triukšmo. Analizuojama jų sinchronizacijos (nepriklausymo nuo pradinių sąlygų) galimybė. Sistemos chaotiškumas tiriamas įvedus sutiesintas atvaizdžio lygtis ir Liapunovo rodiklius. Nustatomos kritinės sistemos parametrų reikšmės, kurioms stebima sinchronizuojanti triukšmo įtaka chaotinei sistemai bei Liapunovo rodiklių priklausomybė nuo išorinio triukšmo intensyvumo.