Paralelinė kompiuterinės algebros sistema - Judickaitė, Valdona; Kulvietienė, Regina; Kulvietis, Genadijus (Lietuvos matematikos rinkinys, 2001)
VIBRANAS tai kompiuterinės algebros sistema (VIBRotechnika and ANa-litika) skirta operacijoms su analitinėmis išraiškomis. Ši sistema yra parašyta su FOTRANU ir susideda iš preprocesoriaus ir paprogramių rinkinio. Analitinės išraiškos kintamieji ir jų laipsniai saugomi atskirai. Toks saugojimo būdas leidžia analitinius skaičiavimus pakeisti matricinėmis operacijomis. PARAVIBAS tai paralelinė VIBRANO versija. Ši paralelinė sistema yra HPF (High Performance Fortran) preprocesorius skirtas analitiniams skaičiavimams su labai ilgais polinomais, racionalinėmis funkcijomis, trigonometrinėmis eilutėmis bei išretintomis matricomis. PARAVIBAS susideda iš preprocesoriaus ir procedūrų bibliotekos bei palaiko paralelizmą, HPF paprogrames ir FORTRANO 77 procedūras. Išretintų matricų technologija yra naudojama analitinėse operacijose su masyvais. Naudojantis šia technologija atliekami efektyvūs paraleliniai skaičiavimai. PARAVIBE yra speciali procedūra skirta optimizuoto HPF kodo generavimui iš analitinių išraiškų. Šis kodas vėliau gali būti panaudotas paraleliniuose skaitmeniniuose skaičiavimuose. Kita galinga priemonė HPF kodo generavimui yra pasikartojančių skaičiavimų išrinkimas ir saugojimas tam tikrame žodyne. Galutinės išraiškos yra generuojamos panaudojant žodyną ir išsaugomos masyve su paskirstyta atmintimi. Nors kompiuterizuotos simbolinės operacijos yra labai patraukli priemonė analitinių skaičiavimų su kompleksinėmis ir ilgomis formulėmis atlikimui, tačiau dažnai analitinių ir skaitmeninių skaičiavimų kombinacija yra geresnis būdas aukštos skalės operacijų atlikimui. Tokia kombinacija leidžia atlikti analitinius veiksmus pirma skaitmeninių. VIBRANAS yra naudojamas įvairiose srityse. Pavyzdžiui netiesinėse mechaninėse sistemose judėjimo lygčių su daugeliu laisvės laipsniu generavime, taip pat baigtinių elementų formulavime ir kt.