Jūrinių tyrimų centro erdvės-laiko duomenų apibendrinti multiplykatyvūs-adityvūs variogramų modeliai - Krūminienė, Ingrida; Dučinskas, Kęstutis (Lietuvos matematikos rinkinys, 2004)
Pagrindinis šio tyrimo tikslas yra Jūrinių tyrimų duomenims parinkti geriausius apibendrintus multiplikatyvius-adityvius erdvės laiko modelius. Esminis apibendrinto ir paprastojo multiplykatyvaus-adityvaus erdvės laiko modelio skirtumas tas, kad apibendrinto modelio koeficientas k priklauso ne tik nuo parametrų k1 , k2, k3, bet ir nuo parametrų ks bei kt. Siekiant įgyvendinti tikslą ks ir kt parametrai buvo parinkti taip, kad būtų įgyvendintos visos būtinos sąlygos, kurios užtikrina apibendrinto multiplykatyvaus-adityvaus erdvės laiko modelio teisingumą. Pagrindinis šio variogramos modelio privalumas – jis aprašo proceso kitimą ir laike, ir erdvėje bei nereikalauja sudėtingų skaičiavimų.