Globaliosios sijyno optimizacijos uždaviniai - Belevičius, Rimantas; Šešok, Dmitrij (Lietuvos matematikos rinkinys, 2023)
Nagrinėjamas aktualus statybos inžinerijoje uždavinys: optimalios polių išdėstymo rostverkiniuose pamatuose schemos gavimas, siekiant kuo mažesnio polių skaičiaus ir kuo mažesnių atraminių reakcijų juose. Aptariami uždavinio idealizavimai, jo formulavimas lokaliajai ir globaliajai optimizacijai, parodoma globaliosios optimizacijos reikšmė tokiems uždaviniams. Sijyno diskretizacijai taikomas baigtinių elementų metodas. Tikslo funkcijos jautrumo analizė atliekama analitiškai. Pasiūlyta tokių uždavinių sprendimo technologija, taikant globaliosios optimizacijos algoritmus kaip „juodas dėžes“; tam uždavinio sprendimo programos pritaikytos optimizacijos paketui GAMS. Pateikiamas skaitinis pavyzdys.