Bitcoin – priemonė konsensusui pilnai decentralizuotoje sistemoje pasiekti - Bieliauskas, Rytis; Paliokas, Eugenijus (Lietuvos matematikos rinkinys, 2016)
Bitkoinai – pastaraisiais mėnesiais Europos Sąjungoje legalizuojama virtuali valiuta, kurios veikimo principai viešai paskelbti, bet “nemoksliniuose”, taigi, “nematematiniuose” internetiniuose šaltiniuose. Šiuo pranešimu siekiama sužadinti matematikų bendruomenės diskusiją pranešimo pavadinime deklaruojamu, taip pat ir kitais išties svarbiais – šios tarpusavio atsiskaitymų sistemos patikimumo ir jos naudotojo mokesčio pagrįstumo – klausimais. Bitcoin – tai pilnai decentralizuota (peer-to-peer) elektroninių pinigų sistema, kuri leidžia siųsti transakcijas internetu tiesiai iš vieno vartotojo kitam, be jokių tarpininkų. Elektroninis parašas užtikrina, kad ransakciją siunčia tikrai tas asmuo, kuriam priklauso siunčiami pinigai, tačiau pagrindinė tokios sistemos problema yra užtikrinimas, kad tų pačių pinigų negalima būtų išleisti du kartus, tam neįvedant jokių trečiųjų šalių (tarpininkų). Ši problema Bitcoin sistemoje išspręsta panaudojant peer-to-peer tinklą. Tinklas sužymi visas transakcijas laiko žyma, sudėdamas jas į transakcijų blokų grandinę, kurioje kiekvienas blokas privalo turėti tam tikras sąlygas atitinkantį maišos funkcijos (SHA256) rezultatą. Tokiu būdu užtikrinama, kad norint pakeisti praeityje įvykusias transakcijas, reikėtų surasti daugiau sąlygas atitinkančių SHA256 rezultatų, nei nuo transakcijos patvirtinimo laiko jų surado visas Bitcoin tinklas kartu sudėjus. Tai leidžia vartotojams, bet kada atsijungti bei prisijungti prie tinklo, ir visada žinoti, kuri transakcijų istorija yra teisinga.