Vokiečių matematikas Aurelas Edmundas Fosas ir Lietuvos universitetas - Puišo, Judita; Larionovienė, Dalia (Lietuvos matematikos rinkinys, 2019)
Profesorius Aurelas Edmundas Fosas – vokiečių matematikas, šiandien la-biausiai žinomas kaip geometrijos taikymo gamtos moksluose ir mechanikoje pradininkas. Prof. O. Folkui pasiūlius, Lietuvos universiteto Matematikos-gamtos fakultetas įsigijo prof. A.E. Foso knygų kolekciją, kuri daugelį metų buvo naudojama studijoms ir moksliniams dar-bams. 1940 metais sustabdžius Vytauto Didžiojo universiteto Matematikos-gamtos fakulteto veiklą, prof. A.E. Foso knygų kolekcija buvo perkelta į Vilniaus universitetą, o likusios prof. A.E Foso bibliotekos dalies likimas nežinomas. Šio darbo tikslas – atlikti prof. A.E. Foso bibliotekos paieškas Lietuvos bibliotekose ir pateikti tyrimų rezultatus plačiajai mokslo visuo-menei. Atlikus mokslinius tyrimus Kauno technologijos ir Vilniaus universitetų bei Kauno apskrities bibliotekose, nedidelė dalis prof. A.E. Fosui priklausiusių knygų rasta Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto bibliotekos fonduose.