Tiesioginis ir atvirkštinis skaičių skaidymo algoritmai - Melničenko, Grigorijus (Lietuvos matematikos rinkinys, 2019)
Natūraliųjų skaičių skaidymas pirminiais dauginamaisiais yra sunkus skaičiavimo uždavinys. Šio uždavinio sprendimo sudėtingumas yra vieno iš žinomiausių kriptografijos metodų RSA saugumo pagrindas. Klasikinis bandomosios dalybos algoritmas dalija duotą skaičių N į visus daliklius, pradedant nuo 2 ir baigiant skaičiumi √N. Todėl šį algoritmą galima vadinti tiesioginiu bandomosios dalybos algoritmu. Pateikiame atvirkštinį bandomosios dalybos algoritmą, kuris dalija duotą skaičių N į visus daliklius, pradedant nuo skaičiaus √N sveikosios dalies iki 2.