Regos nervo disko matematinė parametrizacija ir statistinis palyginimas su gydytojų atliktais matavimais - Tiešis, Vytautas; Treigys, Povilas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2010)
Straipsnyje pateikiamas regos nervo disko diagnostinių parametrų automatizuoto matavimo algoritmas, naudojantis skaitmenines akies dugno nuotraukas. Algoritmas pateikia objektyvius matmenis, skirtingai nuo gydytojų, kurių, netgi patyrusių, matavimai turi gana didelę dispersiją. Disko vieta ir jam priklausantys taškai buvo nustatyti naudojant matematines morfologines operacijas, Canny ribos nustatymo algoritmą, Hough geometrinę transformaciją ir mažiausių kvadratų metodą. Naudoti statistiniai testai parodė, kad tarp pasiskirstymų disko matmenų, gautų sukurtu algoritmu ir pateiktų patyrusių gydytojų, reikšmingo skirtumo nėra.