Apie parametrų atžvilgių adaptyviąją savitvarkę sistemą, esant didelės amplitudės triukšmų impulsams stebėjimuose - Pupeikis, Rimantas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2009)
Straipsnyje nagrinėjama grįžtamojo ryšio diskrečiojo laiko tiesinė dinaminė sistema, veikianti pagal mažiausiosios dispersijos valdymo (MDV) dėsnį. Tariama, kad dinaminės sistemos bei reguliatoriaus koeficientai nėra žinomi ir turi būti įvertinami pagal įėjimo bei užtriukšminto išėjimo stebėjimus. Triukšmuose atsitiktiniais laiko momentais pasirodo reti didelės amplitudės impulsai. Siūloma sistemos parametrams įvertinti taikyti rekurentinius patvariuosius algoritmus, o jos valdymo signalo einamajai reikšmei gauti – papildomo modelio išėjimą, laisvą nuo triukšmų. Pateikti II eilės MDV sistemos modeliavimo rezultatai .