Petras Vileišis (1851–1926) – lietuviškos „Aritmetikos“ kūrimo pirmeivis - Banionis, Juozas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2009)
Petras Vileišis (1851–1926) – viena ryškiausių XIX a. pabaigos – XX a. pradžios Lietuvos asmenybių, kurios savo veiklą pasižymėjo universalumu. Jis pirmiausia žinomas kaip inžinierius, kultūrininkas, visuomenininkas, lietuvybės žadintojas, tačiau retai akcentuojami jo nuopelnai lietuvių matematinio švietimo raidai. Straipsnyje nušviečiamos diplomuoto matematiko P. Nėrio (P. Vileišio) „Aritmetikos“ sukūrimo aplinkybės, jos turinys bei reikšmė matematiniam švietimui Lietuvoje.