EKG P-bangos klasių skaičiaus parinkimas, tikrinant statistines hipotezes apie pasiskirstymo tolygumą - Šimoliūnienė, Renata; Kriščiukaitis, Algimantas; Šaferis, Viktoras; Šimatonienė, Violeta (Lietuvos matematikos rinkinys, 2021)
Širdies veikla autonomiškai reguliuojama priklausomai nuo organizmo aktyvumo ir su tuo susijusios medžiagų apykaitos (metabolizmo) intensyvumo. Reguliavimą atlieka konkuruodamos simpatinė ir parasimpatinė nervų sistemos. Šių reguliacinių mechanizmų sutrikimai sukelia ortostatinę tachikardiją, nuolatinio nuovargio sindromą. Kiekybinių EKG P-bangos formų vertinimas ortostatinio mėginio metu atliktas naudojant pagrindinių komponenčių analizę ir įverčių klasterizaciją, tikrinant statistines hipotezes apie duomenų pasiskirstymotolygumą, suteikia diagnostiškai svarbios informacijos ankstyvuose reguliacinių sutrikimų perioduose bei leidžia vertinti reguliacinių sistemų atsitatymą po intervencijų, sutrikdžiusių normalų jų funkcionavimą.