Formalių kalbų panaudojimas verslo taisyklių realizacijai informacinėse sistemose - Vasilecas, Olegas; Lebedys, Evaldas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2005)
Paskutiniu metu vykdoma daug tyrimų informacinių sistemų modeliavimo verslo taisyklių požiūriu kryptimi. Sistemų modeliavimas taisyklių požiūriu naudingas, siekiant automatizuoti programų sistemų kūrimo procesą. Literatūroje vyrauja nuomonė, kad nėra vienos modeliavimo kalbos, tinkančios sukurti išsamų koncepcinį dalykinės srities modelį ir aprašyti visų klasių verslo taisykles. Norint automatizuoti programų sistemų kūrimo procesą, reikalinga formali verslo taisyklių specifikacija, tinkama tolimesniam automatizuotam apdorojimui. Darbe siūlome informacijos apdorojimo taisykles užrašyti naudojant pirmos eilės predikatų logikos sakinius. Darbe pavaizduota, kaip skirtingose UML diagramose pavaizduotos verslo taisyklės gali būti išreikštos formaliai, tai yra pateikti sintaksiniai šablonai suformuoti naudojant pirmos eilės predikatų logikos konstrukcijas