Skaitmeninės tylos galia: konceptualinė „skaitymo patvirtinimo“ („read receipt“) analizė kaip mikrogalios praktika - Akyüz, Eyyüp (Information & Media, 2026)
Ši konceptualinė studija nagrinėja sociologinę ir psichologinę skaitmeninės tylos, atsirandančios po „skaitymo patvirtinimo“ momentinėse žinutėse, dinamiką. Metodologiškai tyrimas grindžiamas kritine konceptualine analize, sujungiant kibernetinės psichologijos empirinius tyrimus su klasikinėmis ir šiuolaikinėmis sociologinėmis teorijomis (ypač pabrėžiant galią, laikiškumą ir emocinį kapitalizmą). Analizė rodo, kad skaitmeniniame amžiuje, kuriam būdingas greitis ir priverstinė skaidrumo logika, žinutės perskaitymas be atsakymo gali veikti kaip asimetriškos mikrogalios sritis. Gavėjo pusėje ši tyla gali būti strategiškai pasitelkiama ribų palaikymui, taktiniam veiklumui ir santykių, orientuotų į vartojimą, valdymui. Tuo tarpu siuntėjo pusėje užsitęsęs neveikimas gali sukelti kibernetinės atskirties (cyberostracism) jausmus, kurie gali virsti nerimu ir internalizuotu pavaldumo išgyvenimu. Galiausiai straipsnyje teigiama, kad skaitmeninis neveikimas nėra vien tuščia pertrauka, bet veikiau struktūriškai reikšminga žinutė, per kurią sąveikaujantys asmenys, slėpdami tikruosius ketinimus, mėgina naviguoti galios santykius.
Keywords: skaitmeninė tyla; mikrogalia; skaitymo patvirtinimas; emocinis kapitalizmas; kibernetinė atskirtis