Pensinio amžiaus Lietuvos darbuotojų prisitaikymo prie naujų technologijų veiksniai - Šilingienė, Violeta; Poetter, Erika (Information & Media, 2026)
Straipsnyje pristatomi pensinio amžiaus darbuotojų prisitaikymo prie naujų technologijų tyrimo rezultatai. Visuomenės senėjimo ir spartėjančios technologinės pažangos kontekste pensinio amžiaus darbuotojų prisitaikymo prie naujų technologijų gebėjimas tampa svarbus tiek organizacijų efektyvumui, tiek darbo rinkos tvarumui. Naujų technologijų integracija į darbo procesus lemia nuolatinį kompetencijų atnaujinimo poreikį, tuo tarpu pensinio amžiaus darbuotojai dažnai susiduria su ribotu technologiniu raštingumu, stereotipais ir mokymosi išteklių stoka. Kita vertus, jų profesinė patirtis, lojalumas ir žinių perdavimo gebėjimai yra svarbūs organizacijose. Straipsnio tikslas – atskleisti pensinio amžiaus darbuotojų prisitaikymą prie naujų technologijų lemiančius veiksnius. Siekiant šio tikslo atliktas kokybinis tyrimas, tyrimo duomenys gauti atliekant pusiau struktūruotą interviu su 17 Lietuvoje dirbančių pensinio amžiaus darbuotojų. Tyrimu identifikuota, kad pensinio amžiaus darbuotojai prisitaikydami prie naujų technologijų susiduria su iššūkiais dėl greitų technologijų pokyčių, būtinumo greitai reaguoti ir nuolatos atnaujinti įgūdžius. Tyrimu taip pat atskleisti pensinio amžiaus darbuotojų prisitaikymą prie naujų technologijų lemiantys veiksniai. Prisitaikymas pasirodė esąs daugialypis procesas, stipriai veikiamas individualių, motyvacinių, organizacinių, socialinių ir technologinių veiksnių. Atliktas tyrimas suteikia įžvalgų dėl tolesnės teorijos plėtros, gilinant empiriniais įrodymais pagrįstą supratimą apie veiksnius, skatinančius pensinio amžiaus darbuotojų sėkmingą prisitaikymą prie naujų technologijų, siekiant platesnių socialinės įtraukties, lygybės ir aktyvaus senėjimo bei darbo rinkos ilgaamžiškumo tikslų.
Keywords: naujos technologijos; prisitaikymas prie naujų technologijų; prisitaikymo prie naujų technologijų veiksniai; pensinio amžiaus darbuotojai