Socialinių tinklų tyrimų duomenų archyvo funkciniai reikalavimai, projektavimas ir įgyvendinimas - Dallas, Costis; Kelpšienė, Ingrida; Laužikas, Rimvydas; Gribovskis, Justas (Information & Media, 2024)
Skaitmeninės komunikacijos eroje socialinių tinklų platformos tapo svarbiomis kolektyvinės atminties ir tapatybės kūrimo bei sklaidos priemonėmis. Tačiau dinamiška šių platformų prigimtis kartu su jų komerciniu pobūdžiu ir ribotomis archyvavimo galimybėmis kelia nemažai iššūkių mokslininkams, siekiantiems tyrinėti ir suprasti socialinių tinklų svetainėse vykstančias diskusijas paveldo, istorijos, atminties ir tapatybės tema. Šiame straipsnyje pristatomas skaitmeninių mokslinių tyrimų duomenų archyvas, kuris padeda spręsti šiuos iššūkius, taip pat dalinamasi šio archyvo kūrimo bei praktinio pritaikymo gerąja praktika, kuri įgalina semantiškai ir išsamiai rinkti, saugoti, atvaizduoti ir analizuoti socialinių medijų diskusijas.
Keywords: tyrimo duomenų archyvas; socialinės medijos; skaitmeninė atmintis; skaitmeninis paveldas; skaitmeninis archyvavimas