Subjektų nuotaikų, susijusių su kuro kainų padidėjimu, analizė Indonezijos internetinėje žiniasklaidoje, naudojant „Netray“ stebėjimo įrankį - Tjahyana, Lady Joanne; Lesmana, Fanny (Information & Media, 2024)
Įvadas. Šio tyrimo tikslas yra nustatyti nuotaikas Indonezijos internetinėje žiniasklaidoje, susijusias su 2022 m. rugsėjo 3 d. vyriausybės sprendimu padidinti kuro kainas. Be to, šis tyrimas nagrinėja situacinės krizių komunikacijos teorijos (SCCT) strategijų diskursus, susijusius su svarbiausiais subjektais, esant visoms teigiamoms ir neigiamoms nuotaikoms. Metodas. Tyrėjai atlieka subjektų nuotaikų analizę, rinkdami skelbiamus duomenis, nustatydami pagrindinius subjektus ir analizuodami nuotaikas, naudodamiesi „Netray“ stebėjimo įrankiu. Jie naudoja kritinės diskurso analizės metodą, siekdami išsiaiškinti, kaip žiniasklaida vaizduoja su pagrindiniais subjektais susijusias SCCT strategijas, pasirodant teigiamas ir neigiamas nuotaikas keliančioms naujienoms. Analizė. Esant teigiamoms nuotaikoms, dominuoja atkūrimo ir stiprinimo strategijos, o pasirodžius neigiamas nuotaikas keliančioms naujienoms vyrauja mažinimo strategijos. Rezultatai. Iš pradžių diskursai teigiamai atspindi strategijas ir pristato pagrindinio subjekto „kainą“ kaip atspindinčią vyriausybės politiką. Tolesniuose diskursuose strategijos vaizduojamos neigiamai, o „Pertamina“ akcentuojama kaip organizacija, atsakinga už politikos operacinius aspektus. Nuosekliai platinami teigiami diskursai „Pertaminos“ atžvilgiu pasirodančiose naujienose sumaniai konstruoja jos teigiamą įvaizdį. Diskursuose išryškinta „žvejų“ grupė, kuri yra skirta ištransliuoti tiek teigiamoms, tiek neigiamoms nuotaikoms. Išvados. Vyriausybė ir PT. „Pertamina“ turėtų stebėti apie pagrindinius subjektus formuojamą naratyvą, nes tai gali padėti ar pakenkti jų reputacijai.
Keywords: subjektų nuotaikų analizė; kuro kainų padidėjimas; „Netray“; SCCT; žiniasklaidos diskursas