Teksto analizės įrankio „Voyant Tools“ panaudojimas mokslinės informacijos analizei - Kairaitytė-Užupė, Aušra; Ramanauskaitė, Egidija; Rudžionis, Vytautas Evaldas (Information & Media, 2023)
Straipsnyje pristatomos mokslinės informacijos analizės galimybės taikant kompiuterinę tekstų analizės programą „Voyant Tools“. Nagrinėjamas tekstynas, sudarytas iš 404 „Clarivate Analytics Web of Science“ ir „Scopus ScienseDirect“ duomenų bazėse publikuotų atvirosios prieigos straipsnių, skirtų skaitmeninės humanitarikos problematikai. Straipsnyje aptariami kiekybiniai teksto analizės metodai, atsietojo ir interaktyviojo skaitymo galimybės, kurias suteikia atvirosios prieigos „Voyant Tools“ platformoje integruoti tekstų sisteminimo įrankiai. Straipsnio autoriai pristato problemas, su kuriomis susidūrė atlikdami teksto analizę, taip pat – įvertina analizės rezultatų vizualizavimo naudingumą tyrimui ir interpretacijų paieškai. Kompiuteriniai įrankiai gali pasitarnauti patyrusiems tyrėjams, kurie domisi kiekybiniais teksto analizės metodais, o pradedantiems tyrėjams atsiranda galimybė įgyti pradinių žinių, kurios paskatins giliau domėtis kompiuterine tekstų analize.
Keywords: skaitmeninė humanitarika; kompiuterinė tekstų analizė; atsietasis skaitymas; interaktyvusis skaitymas; „Voyant Tools“