Akies dugno nuotraukų semantinis segmentavimas naudojant konvoliucinius neuroninius tinklus - Toliušis, Ričardas; Kurasova, Olga; Bernatavičienė, Jolita (Information & Media, 2019)
Straipsnyje apžvelgiama akies dugno nuotraukų analizės problematika, semantinio segmentavimo algoritmai, taikomi išskirti akies kraujagysles ir optinį diską. Aptikus jų pokyčius ir anomalijas, galima diagnozuoti įvairias ligas, tokias kaip glaukomą, hipertenziją, diabetinę retinopatiją, makulos degeneraciją ir t. t. Semantiniam segmentavimui atlikti puikiai tinka konvoliuciniai neuroniniai tinklai, ypač U-Net architektūros. Pastaruoju metu buvo sukurta nemažai U-Net modifikacijų, kurios pasiekia puikius efektyvumo rezultatus.
Keywords: U-Net; gilusis mokymasis; dirbtiniai neuroniniai tinklai; semantinis segmentavimas; akies dugnas