Kaip meniniai tyrimai gali padėti atsakyti į auditorijų įsitraukimo klausimus? - Balevičiūtė, Ramunė; Sokolovaitė, Milda (Information & Media, 2018)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Šiuolaikiniuose scenos menuose pastebimas augantis susidomėjimas auditorijų įsitraukimo mechanizmais, siekiama juos permąstyti ir tirti. Vienas iš tyrimo būdų yra per pastaruosius keletą dešimtmečių vis didesnį pripažinimą įgaunanti meninių tyrimų sritis, kurioje kūrybinė praktika pasitelkiama kaip įrankis tyrimui vykdyti. Šiame straipsnyje į meninius tyrimus žvelgiama iš scenos menų perspektyvos, kur jie siejami su performatyvumo estetikos, sureikšminančios ne reprezentaciją, o gyvą dialogą tarp atlikėjo ir žiūrovo, atsiradimu. Pateikiant praktinius pavyzdžius, mėginama atsakyti į klausimą – kaip meniniai tyrimai gali padėti atsakyti į auditorijų įsitraukimo klausimus?
Keywords: auditorijos; publika; žiūrovų įsitraukimas; meniniai tyrimai; performansas; performatyvumo estetika; scenos menai; teatras