Informatikos konkurso grafų uždavinių analizė - Dagienė, Valentina; Stupurienė, Gabrielė; Sutkutė, Elena (Information & Media, 2016)
Straipsnyje nagrinėjamas informatikos ir informacinių technologijų konkurso „Bebras“ pastarųjų penkerių metų uždavinių, susijusių su grafais, sprendimas. Nei bendrojo ugdymo mokyklos matematikos programoje, nei dabartiniame informacinių technologijų kurse grafams neskiriama dėmesio, nors realiame gyvenime jų nuolatos prireikia. Grafų uždaviniai sudaro nemažą dalį informatikos konkurso „Bebras“ uždavinių, jie skiriami įvairaus amžiaus mokiniams. Atlikta analizė parodė, kad uždaviniai aprėpia įvairias grafų temas: supažindinama su grafo sąvoka ir vizualizavimu, ieškoma trumpiausio kelio, atliekama paieška į gylį arba į plotį, apdorojamas dvejetainis medis, ieškoma galimų kelių, taikomi srautų, keliaujančio pirklio ir panašūs algoritmai. Mokiniai, nors ir formaliai nesimoko grafų teorijos, mokykloje nesprendžia grafų uždavinių, tačiau dalyvaudami konkurse „Bebras“ tokias užduotis mėgsta spręsti, ypač interaktyvias. Atlikus analizę paaiškėjo, kad konkurso metu daugiausia pateikiama grafų uždavinių, kurie susiję su kelio paieška.