Knowledge representation model for resolving conflict situations in technological object - Butleris, Rimantas; Nemuraitė, Lina (Information & Media, 1995)
Straipsnyje analizuojamas diskretus-tolydus technologinis objektas, jo pagrindinės struktūrinės ir funkcinės savybės. Formaliam technologinio objekto aprašymui panaudotas struktūrinis-funkcinis SF-modelis. Struktūrinė modelio dedamoji atspindi technologinio objekto vidinę hierarchiją: objekto sudėtines dalis, technologinius parametrus ir santykių tarp jų aibę kiekviename hierarchijos lygyje. Išskiriamos dvi technologinių parametrų klasės: įėjimo ir kokybiniai. Pateikiamos šių klasių charakteristikos. Funkcinė SF-modelio dedamoji charakterizuoja technologinio objekto funkcinius valdymo procesus. Pateikiama situacijos technologiniame objekte charakteristika, jos analizės ir valdymo sprendimų gavimo principai. Technologinio objekto SF-modeliui atvaizduoti ekspertinės sistemos žinių bazėje siūlomas semantinis-produkcinis tinklas, sudarytas iš specializuoto semantinio tinklo ir produkcinių taisyklių. Struktūrinė SF-modelio dedamoji vaizduojama specializuotu semantiniu tinklu, o funkcinės technologinių parametrų priklausomybės aprašomos produkcinėmis taisyklėmis. Darbe pateikiama semantinio-produkcinio tinklo intensionalo struktūra, apibrėžiamos pagrindinės sąvokos ir jų savybės. Šis tinklas leidžia sukurti efektyvų sprendimų gavimo mechanizmą, palaiko žinių įgijimo ir žinių bazės formavimo procesus.