Kai institucijos kalba per mašinas: ES viešoji komunikacija ir generatyvinis dirbtinis intelektas postskaitmeninėje Europoje – politikos ir interviu analizė - Pane, Sara (Information & Media, 2026)
traipsnyje nagrinėjama, kaip Europos Sąjungos (ES) viešoji komunikacija kito per vėlesnes skaitmeninės transformacijos bangas, ypatingą dėmesį skiriant generatyvinio dirbtinio intelekto (DI) poveikiui. Laikydama komunikaciją ne grynai instrumentine veikla, o valdymo sudedamąja dalimi, ši studija analizuoja, kaip institucinis balsas, teisėtumas ir prasmės kūrimas keičiasi vis labiau duomenimis pagrįstose ir algoritmiškai tarpininkaujamose aplinkose. Tyrime taikomas kokybinis, interpretacinis metodas, grindžiamas konstruktyvistine epistemologija. Empiriškai jis derina 85 ES institucinių politikos dokumentų, paskelbtų nuo 1990 iki 2025 m., ilgalaikę analizę su 30 pusiau struktūruotų ekspertų interviu, atliktų su ES pareigūnais, komunikacijos specialistais, žurnalistais ir akademiniais ekspertais. Naudodamas mišrią dedukcinę-indukcinę teminę analizę, straipsnyje autorius pateikia ES viešosios komunikacijos sociotechninę periodizaciją, suskirstydamas ją į tris etapus: ikidigitalinį, skaitmeninį ir postdigitalinį. Tyrimo rezultatai rodo, kad nors skaitmeninis etapas paskatino aktyvesnį dalyvavimą ir duomenimis grindžiamą veiklą, postskaitmeninis etapas žymi kokybinį poslinkį, kai skaitmeninės infrastruktūros ir generatyvinis DI tampa pačios institucinės komunikacijos sudedamąja dalimi. Generatyvinis DI įveda hibridinį žmogaus ir mašinos veikimą, iš naujo apibrėždamas autorystę, atskaitingumą ir episteminį autoritetą. Tyrime daroma išvada, kad ES viešoji komunikacija vis labiau tampa infrastruktūrinio valdymo atsakomybe, reikalaujančia naujų organizacinių gebėjimų ir normatyvinių apsaugos priemonių, siekiant išlaikyti teisėtumą kompiuterinėse viešosiose erdvėse.