Internetinės pažinčių programėlės: kaip vyro patrauklumo vertinimas priklauso nuo jo atsiskleidimo ir moterų vienišumo lygio - Janulevičiūtė, Miglė; Mikuličiūtė, Vita (Information & Media, 2024)
Jau seniai yra tyrinėjamos savęs atskleidimo ir patrauklumo sąsajos, tačiau tyrimuose dažnai neįtraukiamas vertintojo patiriamas vienišumas, kuris gali būti labai reikšmingas šiame ryšyje. Šio tyrimo tikslas – ištirti, kaip moterys vertina vyro socialinį ir fizinį patrauklumą pagal tai, kiek asmeninės informacijos yra pateikta pažinčių programėlės profilyje, bei atsižvelgti, kaip socialinio patrauklumo vertinimas priklauso nuo moterų vienišumo jausmo. Tyrime dalyvavo 90 studenčių, kurių amžius svyravo nuo 19 iki 26 metų. Tyrimo dalyvės atsitiktinai buvo padalintos į tris grupes. Visoms grupėms buvo pateiktos tos pačios dvi vaikino fotografijos, tačiau skyrėsi šalia pateiktos informacijos kiekis ir gylis (didelis atsiskleidimas, optimalus atsiskleidimas ir jokio atsiskleidimo). Vienišumo jausmui tirti naudota UCLA vienišumo skalė (3 versija), o patrauklumui – Tarpasmeninio patrauklumo matavimo skalė. Tyrime buvo nustatyta, kad moterys vyrą, pateikusį optimalų informacijos apie save kiekį, vertino kaip fiziškai patrauklesnį nei tą, kuris pateikė perteklinį informacijos apie save kiekį. Rezultatai neatskleidė tarpgrupinių skirtumų vertinant socialinį vyro patrauklumą. Nors tyrime socialinio patrauklumo įvertinimai turėjo neigiamą ryšį su moterų vienišumo jausmu (r = –0,32), vienišumas neturėjo didelės reikšmės vertinant vyro socialinį patrauklumą priklausomai nuo jo atsiskleidimo lygio.