Dalijimosi žiniomis raiška virtualiose interesų bendruomenėse: skaitytojų bendruomenės tyrimas - Siudikienė, Daiva; Jokūbauskienė, Saulė (Information & Media, 2023)
Šiuolaikinės visuomenės nariai, būdami aktyviais medijų naudotojais, gyvena bei vykdo profesinę, visuomeninę ar laisvalaikio veiklas, pasitelkdami medijas, o tai keičia iki tol įprastus būdus bei formas, kaip jie realizuoja savo poreikius bei tikslus. Skaitmenizacijos eroje iškyla įvairios virtualios bendruomenės, kurių nariai daug dėmesio skiria žinių kūrimo, apdorojimo ir dalijimosi praktikoms. Tyrėjai daug dėmesio skiria virtualioms praktikos bendruomenėms, tačiau mažiau tyrinėtas fenomenas – interesų bendruomenės. Įvairių interesų bendruomenių kontekste aktyviai veikia skaitytojų bendruomenės, besidalijančios savo žiniomis bei skaitymo patirtimi tarpusavyje. Straipsnyje pristatomas atliktas tyrimas, kurio metu buvo siekiama ištirti žinių dalijimosi raišką ir ją skatinančius veiksnius skaitytojų kaip bendrų interesų pagrindu besitelkiančioje bendruomenėje socialiniame tinkle Facebook. Tyrimo metu buvo tirta didžiausią narių skaičių turinti lietuviška skaitytojų bendruomenė, pritaikant kokybinės turinio analizės metodą. Su socialinių tinklų plėtra pastebimas įvairių virtualių interesų bendruomenių augimas, kuriose dalyviai veikia savanoriškais pagrindais, siekia realizuoti įvairius savo poreikius ir dalyvauti kolektyvinio bendradarbiavimo procesuose. Galima teigti, kad su socialinių tinklų plėtra pastebimas įvairių interesų pagrindu besitelkiančių virtualių bendruomenių augimas, kuriose dalyviai veikia savanoriškais pagrindais, siekia realizuoti įvairius savo poreikius ir aktyviai dalyvauja kolektyvinio bendradarbiavimo procesuose.