Vilniaus miesto urbanistinio paveldo išsaugojimo praktikos skaitmeninimas - Fomin, Vladislav (Information & Media, 2022)
UNESCO paveldo objektui Vilniaus miestui urbanistinio paveldo išsaugojimas (angl. UHP) yra svarbi užduotis siekiant stebėti įvairias rizikas, susijusias su paveldo vertybių išsaugojimu miesto paveldo teritorijose. Šios vertybės gali būti mažos ir didelės, materialios ir nematerialios: pastato fasadas, pastato durys, langai, stogo elementai, vartai, panoraminis vaizdas paveldo vietoje, pastato aukštis, pastato tūris ir kt. Paveldo vertybėms kylanti rizika gali būti įvairi – nuo laipsniško ir kaupiamojo proceso (pvz., su amžiumi susijusios degradacijos) iki staigių ir katastrofiškų įvykių (pvz., potvynių, gaisrų ar ginkluotų konfliktų). Taip pat yra rizika, susijusi su tyčiniu ar netyčiniu kultūros paveldo naikinimu. Dažniausiai tai būna miesto infrastruktūros plėtros ir tikslingo paveldo objektų rekonstravimo atvejai.