Dėstytojo įvaizdis ir jo įtaka studijų kokybei suvokti - Drūteikienė, Greta; Mackelo, Olga (Information & Media, 2010)
Lietuvos aukštojo mokslo sistema yra kritinės būklės. Vis dažniau kalbama apie išsilavinimo nuvertėjimą ir susvyravusį pasitikėjimą aukštuoju mokslu, o studijų kokybės užtikrinimas yra viena iš labiausiai nagrinėjamų visuose socialinės visuomenės sluoksniuose problemų. Dėstytojai yra tarpininkai tarp mokslo institucijos ir studentų, atlieka esminį vaidmenį teikiant aukštojo mokslo paslaugas. Nuo jų veiklos pobūdžio, asmenybės ypatumų, vertybinių orientacijų, aplinkos, kurią jie sukuria perteikdami žinias, priklauso tiek pačių žinių perėmimo kokybė, tiek mokymo proceso subjektų santykiai. Dėstytojas yra tarsi prizmė, per kurią besimokantys asmenys suvokia visą studijų procesą, jo kokybę ir pačią mokslo instituciją. Šio straipsnio tikslas – aptarti dėstytojo įvaizdžio specifiką, atskleisti jo dedamąsias bei remiantis atliktu empiriniu tyrimu nustatyti jų svarumą.Pagrindiniai žodžiai: dėstytojo įvaizdis, dėstytojo profesija, įvaizdžio dedamosios.Teacher’s Image and its Influence on the Perception of The Quality of StudiesGreta Drūteikienė, Olga MackeloSummaryThe aim of this work was to reveal the specific features of the teacher’s image and to outline its effect on how students perceive the quality of studies.The teacher’s image is analyzed in the literature overview. Its features are based on professional image and teaching profession. A structural-functional model was constructed.A student survey was conveyed in one of the most valued higher education institutions – Faculty of Economics of Vilnius University in order to determine how the teacher’s image affects the perception of the quality of studies. A group questionnaire required students to express their opinion on the image of the faculty, to evaluate the quality of studies and to define the “portrait” of the teacher. During the period 1 December 2008. – 25 March 2009, 336 students from the Faculty of Economics answered the questions. The overview of previously performed similar researches at the Faculty of Economics was used as an additional information source.The following key components of the teacher’s image were outlined: the main components related to the understanding of the subject and the teaching principles; important and trivial components related to the teacher’s personality, ability to involve the student into the study process; and components of least importance, related to the visual perception of teaching.