Vartotojo valdomos internetinių paslaugų automatinės ir pusiau automatinės kompozicijos atlikimo galimybės - Dzemydienė, Dalė; Miliauskas, Arūnas (Information & Media, 2013)
Šio mokslinio tyrimo tematika nagrinėja internetinių paslaugų kompozicijos atlikimo priemones ir būdus. Straipsnyje aprašomi vartotojo poreikiams pritaikytų internetinių paslaugų kompozicijos automatiniai ir pusiau automatiniai kūrimo būdai ir metodai, plačiau nagrinėjamos šių metodų galimybės ir apribojimai. Analizuojami moksliniuose straipsniuose pateikiami internetinių paslaugų kompozicijos atlikimo metodai ir išskiriami trys pagrindiniai šių paslaugų kompozicijos būdai: darbų srautų modeliais grindžiamas, paslaugų šablonais grindžiamas ir automatinis paslaugų kompozicijos metodas. Tyrimo tikslas – pateikti pasiūlymą, kuris leistų automatiniu ar pusiau automatiniu būdu kurti internetinių paslaugų kompozicijas pagal vartotojų poreikius. Pusiau automatinio internetinių paslaugų komponavimo uždavinio sprendimo būdą iliustruoja sudėtingas kelionės planavimo pavyzdys. Internetinių paslaugų kompozicijai atlikti siūloma taikyti dirbtinio intelekto planavimo metodus. Pateikiama tokio uždavinio sprendimo koncepcija, kuri grindžiama fragmentiniais kituose projektuose gautais paslaugų komponavimo rezultatais ir bando sujungti visą internetinių paslaugų kompozicijos procesą: nuo vartotojo keliamų kompozicijos reikalavimų įvedimo iki tinkamo paslaugų kompozicijos rezultatų pateikimo. Possibilities of automatic and semi-automatic end-user driven web service compositionDalė Dzemydienė, Arūnas Miliauskas SummaryOur research work relates to the main principles, means and current limitations of the end-user driven automatic and semi-automatic web service composition. It analyses automatic and semi-automatic composition approaches found in literature and classifi es them as workfl ow-based, template-based and automatic methods. The aim of this research is to provide a proposal how to construct semiautomatic or automatic end-user driven web service composition. An approach is illustrated by the multi-complexity of service composition in travel domain. We analyze a conceptual solution that covers the whole composition process: from an end-user submitting composition requirements until the presentation of the a composition execution results. Some methods of an artifi cial intelligence (AI) planning research fi eld were used in proposed web service composition approach.