Verslo ir informacinių sistemų integravimas: architektūrinis aspektas - Bagušytė, Lina; Lupeikienė, Audronė (Information & Media, 2008)
Informacinių sistemų ir jų programinės įrangos kūrimo metodai turi leisti integruoti verslo, informacijos apdorojimo ir programinės įrangos komponentus ir taip eliminuoti programų sistemų teikiamų paslaugų atotrūkį nuo realių kompiuterizuojamos įmonės poreikių. Kai verslo sistema atmeta arba priešinasi naujai informacinei sistemai, vadinasi, yra netinkama ne kokia nors sudėtinė šios sistemos dalis, o visos sistemos logika, t. y. jos architektūra. Todėl pasirenkant perkamą sistemą ar kūrimo metu priimant projektinius sprendimus turi būti atsižvelgiama, kad šios sistemos architektūra atitiktų verslo sistemos architektūrą. Straipsnyje aptariama verslo ir informacinių sistemų integravimo problema, sistemų architektūros stiliai ir architektūriniai freimai, susiejantys tam tikros klasės sistemą su tinkamu architektūros stiliumi. Šio straipsnio tikslas – parodyti, kad sprendžiant verslo ir informacinės sistemos integravimo problemą reikia užtikrinti šių sistemų architektūrų atitikimą, taip pat nustatyti prielaidas tinkamam kuriamos informacinės sistemos architektūros stiliui pasirinkti.* Business and information system alignment: architectural aspect Lina Bagušytė, Audronė Lupeikienė Summary Methods for information systems and software development should enable to integrate business, information processing and software components in order to eliminate the gap between the services provided by software and the real needs of computerized enterprise. When business system rejects or resists to newly developed information system, it implies that not some constituent parts, but the whole logic of the system, i. e. its architecture, is not suitable. It is necessary to consider the alignment of business system architecture to information system architecture when purchasing the system or making design decisions in development stage. This paper analyses business and information systems integration problem, surveys the architectural styles and architectural frames, which relate particular problem frames to relevant architectural style. The main purpose of this paper is to show that business and information systems integration problem includes the alignment of their architectures. The suggestions how to choose relevant architectural style for the particular information system are given, as well.