Programinės įrangos konkurencijos modelis - Okulič-Kazarinas, Mykolas (Information & Media, 2008)
Darbe modeliuojama programinės įrangos rinka. Analizuojamos šio modelio nulemtos nuosavybinės programinės įrangos rinkos tendencijos, globali įtaka ekonomikai bei rinkos vystymosi scenarijai. Įrodoma, kad rinkos koncentracija yra neišvengiamas tokio modelio scenarijų rezultatas. Aptariamas aprašytų scenarijų keliamų problemų sprendimas. Palyginami du sprendimų tipai: kiekybinis sprendimas – teisinis ekonominis reguliavimas, ir kokybinis sprendimas – perėjimas prie laisvosios programinės įrangos. Analizuojami abiejų tipų sprendimų poveikiai sistemai. Pagrindžiama išvada, kad sistema pajėgi sugerti pirmojo tipo sprendimus, o antrojo tipo sprendimai gali iš esmės pakeisti situaciją. Software competition system dynamics model Mykolas Okulič-Kazarinas Summary In article the system dynamics model of competition in the proprietary software market is presented, trends of this market and the influence of these trends to the global economy are analysed, scenario’s of behaviour of system according to presented model are described, problem of concentration of capital because of functioning of proprietary software system is identified. Model shows how the software market goes to economically not reasonable distribution of capital. Current known possible solutions of problems are looked round. Two types of solution are presented and analysed: (1) quantitative solution, on egg. special law obligating using of standards and (2) qualitative solution, egg. promotion of using of free software. The main conclusion is that quantitative solution could not solve the global problem. Efficiency of solution of using of free software was proved.