Lenkijos kelias į informacinę visuomenę: apžvalgų palyginimo rezultatai - Miłosz, Marta (Information & Media, 2009)
Straipsnio tikslas – parodyti el. įtraukties politikos Lenkijoje suvokimo pokyčius. Remiamasi dviem apžvalgomis, atliktomis 2007 ir 2009 m. pradžioje. Šių apžvalgų palyginimas padeda nustatytiš kaip buvo suvokiamos svarbiausios el. įtraukties politikos sritys Lenkijoješ ir parodo el. įtraukties problemos suvokimo kitimo tendencijas, susijusias su grupėmis, kurioms el. įtrauktis kelia grėsmę, informacinės visuomenės kūrimo pagrindinėmis kliūtimis, pagyvenusiems žmonėms skirta ilgalaike strategija. Be to, apžvalgų lyginimas netiesiogiai atskleidžia tam tikrų vyriausybės veiksmų, kuriais siekta, kad tam tikros žmonių grupės neatsidurtų informacinės visuomenės nuošalyje, rezultatus. Nustatyta, kad svarbiausia informacinės visuomenės kūrimo Lenkijoje problema ta, kad nebuvo pigios ir efektyvios infrastruktūros. Tačiau šiuo metu situacija pagerėjo, o tai savo ruožtu padeda geriau spręsti ir kitas informacinės visuomenės kūrimo problemas. Poland on the Way to the Information Society – Results of Comparative Surveys Marta Miłosz Summary The objective of this article is to show changes in the perception of e-Inclusion policy in Poland. It is based on two surveys conducted at the beginning of 2007 and 2009. The comparison of surveys helps to indicate the perception of the most important areas of the e-Inclusion policy in Poland and it shows trends of perception of the e-Exclusion problem in the following areas: groups threatened with e-Exclusion, the main barriers in the development of the Information Society, and the long-term strategy for elderly people. It also indirectly indicates the results of several government’s actions preventing some group from being left behind. The lack of cheap and effi cient infrastructure was indentifi ed as the main problem in the development of the Information Society in Poland. But the situation in this area has improved which results in a greater concern about other problems.