Library education in the melting pot - Enmark, Romulo (Information & Media, 1995)
Straipsnyje pateikiama Švedijos bibliotekininkystės ir informacijos mokyklos reformos, pradėtos 1993 m. birželio mėn., programa. Mokykla, veikianti Boroso mieste, iki reformos buvo vienintelė institucija Švedijoje, ruošusi kadrus bibliotekoms ir informacijos tarnyboms. Tai buvo profesinio rengimo įstaiga, kur buvo priimami studentai, baigę 2 metų kurios nors srities studijas. Dar per du metus jie įgydavo viešųjų, mokyklų, akademinių ar mokslinių bibliotekų specialistų kvalifikaciją. Poreikis paversti bibliotekininkystės studijas akademinėmis buvo ir universitetuose, ir bibliotekininkystės praktikoje. Geteborgo universitete įkūrus Bibliotekininkystės ir informacijos studijų centrą, susidarė prielaidos ir Boroso bibliotekininkystės mokyklos akademinei reformai. Mokymo programos buvo modifikuotos rengti bakalaurus ir magistrus, o mokymo turinys reformuotas, suteikiant jam akademinę, mokslinę dimensiją. Bibliotekininkystės ir informacijos studijų programa dabar orientuota ne į skirtingų tipų bibliotekas, o į skirtingas bibliotekų, informacijos ir kultūros institucijų funkcijas. Studentams suteikta didesnė individualios specializacijos laisvė, numatant ir gilesnes bendrųjų universitetinių disciplinų studijas. Mokymas orientuotas į geriausius tradicinius srities pasiekimus ir į modernios informacijos vadybos kryptis. Parengti nauji kursai, suintensyvėjo mokslinis darbas. Naujoji programa numato: 1) bazines bibliotekininkystės ir informacijos studijas (1-40 kreditų), kurias sudaro trys blokai: bibliotekos ir visuomenė, žinių organizacija, vartotojai ir bibliotekos; 2) magistro studijas (41-80 arba 41-100 kreditų) iš 4 blokų: metodologija, vadyba ir resursai, pasirenkamieji kursai, disertacija; 3) bakalauro studijas (41-60 kreditų) iš 3 blokų: metodologija, vadyba ir resursai, disertacija. Reformos esmę sudaro balansavimas ant trijų ašių: praktika-abstrakcija, teorija-empirizmas, mokslinis tyrimas-mokymas. Mokymo programa diegiama keturių kolegialių struktūrų (komitetų) pastangomis.