Kilmingosios raganos atspindys skirtinguose veidrodžiuose: Veronikos iš Desenicės motyvo transformacija slovėnų kultūros kanone - Olszewski, Maciej Bolesław (Colloquia, 2024)
Pirmosios Viduramžių Slovėnijos žemėse už raganavimą teistos (o vėliau išteisintos) Veronikos iš Desenicės likimas jau nuo XV a. tapo įkvėpimo šaltiniu slovėnų folklorui ir kultūrai. Laikui bėgant, ši istorija virto vienu iš kanoninių slovėnų kultūros motyvų. Moderniaisiais laikais, kurių pradžia siekia 1848 metus, apie Veroniką iš Desenicės buvo sukurtas įspūdingas įvairių žanrų (drama, opera, romanas) kūrinių kiekis (viso daugiau nei 25 tekstai). Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip Veronikos motyvas naudojamas moderniojoje slovėnų kultūroje, analizuojamos šio naratyvo transformacijos laikui bėgant. Straipsnyje aptariami kintantys Veronikos iš Desinicės istorijos aspektai ir jų pasakojimo būdai. Maždaug pusė minėtų kūrinių buvo sukurti prieš Antrąjį pasaulinį karą, penki parašyti komunistinės Jugoslavijos laikotarpiu, likusieji kūriniai atsirado jau nepriklausomos Slovėnijos laikais. Keletą iš šių tekstų parašė išeivijoje gyvenantys autoriai. Remiantis gausia tyrimo medžiaga, straipsnyje nagrinėjami Veronikos iš Desenicės vaizdavimo panašumai ir skirtumai keičiantis politinėms aplinkybėms, didžiausią dėmesį skiriant komunistinės ir nepriklausomos Slovėnijos laikotarpiu parašytiems kūriniams.
Keywords: Veronika iš Desenicės; Celės kunigaikščiai; slovėnų kanonas