Kazys Boruta sovietinio saugumo stebėjimo byloje - Daugėlaitė, Brigita (Colloquia, 2024)
Straipsnyje tyrinėjama iki šiol išsamiai neanalizuota Kazio Borutos (1905–1965) operatyvinio stebėjimo byla – nuo 1945 m. iki jo mirties sovietų saugumo rinkta medžiaga apie rašytoją ir paties saugumo veiksmai jo atžvilgiu. Straipsnio tikslas yra ištirti priežastis, lėmusias 20 metų trukusį Borutos stebėjimą, ir detaliau atskleisti sovietinės valdžios įtaką rašytojo gyvenimui bei kūrybai. Apie jo pažiūras sovietmečiu ir kai kuriuos ryšius okupacijos metais nebuvo galima laisvai kalbėti, todėl remiantis dabar prieinama saugumo informacija straipsnyje analizuojama, kaip formavosi ir kokias saugumo reakcijas sukėlė įvairūs įtarimai Borutos atžvilgiu. Aptariamas saugumo atliktas tyrimas dėl numanomos Borutos veiklos pogrindinėse organizacijose: ryšių su Lietuvių tautine taryba, tarpukariu buvusių aktyvių eserų santykių ir veiklos sovietmečiu, Borutos sąsajų su partizaniniu judėjimu. Taip pat svarstoma jo antisovietinių ir nacionalistinių pasisakymų reikšmė stebėjimo procese bei saugumo požiūris į ideologinių reikalavimų neatitinkančią Borutos kūrybą.
Keywords: Kazys Boruta; stebėjimo byla; saugumas; KGB; sovietmetis