Literatūra kryžkelėje (Beata Kalęba, Rozdroże: Literatura polska w kręgu litewskiego odrodzenia narodowego) - Speičytė, Brigita (Colloquia, 2017)
Beata Kalęba, Rozdroże: Literatura polska w kręgu litewskiego odrodzenia narodowego [Kryžkelė: Lenkų literatūra lietuvių tautinio atgimimo aplinkoje], Kraków: Universitas, 2016, 296 p., ISBN: 97883-242-3038-9.