Gyvenimo taktika ir jos kritika. Alfonso Nykos-Niliūno tekstų skaitymas - Šmitienė, Giedrė (Colloquia, 2019)
Arūnas Sverdiolas yra rašęs apie Alfonso Nykos-Niliūno gyvenimo projektą. Šiame straipsnyje imamasi kalbėti apie jo gyvenimo taktiką. Projektu metama priešais, numatoma ir formuojama ateitis, tuo tarpu taktika yra panirusi į savo dabartį, į kasdienį veikimą. Niliūnišku projektu kuriama savastis, o taktika veikia nebrėždama ribos tarp veikiančio asmens ir susiklostančios situacijos. Taktikos tyrimas, apimantis Nykos-Niliūno poeziją ir dienoraščius, iškelia išėjimo motyvą kaip esminį nuo pirmųjų poeto tekstų ir parodo jį kaip autobiografiškai pagrįstą besikartojantį veiksmą.
Keywords: gyvenimo taktika; išėjimas; namai; Vakarų Europos trauka; Alfonsas Nyka-Niliūnas