Kunigo Juozo Tumo tarnystė XIX a. pabaigos Žemaičių (Telšių) vyskupijoje - Žaltkauskaitė, Vilma (Colloquia, 2020)
Straipsnyje analizuojama Romos katalikų dvasininko Juozo Tumo tarnystės pradžia Žemaičių (Telšių) vyskupijoje. Tyrime siekiama parodyti dvasininką Tumą kaip XIX a. pabaigos institucinės Bažnyčios struktūros dalį. Analizuojami jo studijų metai Žemaičių (Telšių) seminarijoje Kaune (1888–1893), pirmieji dvasininko tarnystės metai (1894–1895). Išskiriama, kuo Tumas ypatingas ar tipiškas dvasininkas XIX a. pabaigos vietinės Bažnyčios struktūroje. Tyrime panaudoti Bažnyčios, pasaulietinės valdžios šaltiniai, egodokumentai. Tyrimu siekiama patikslinti istoriografines nuostatas, kurios funkcionuoja Tumo biografijos tyrimuose, pateikiamos naujų archyvinių duomenų interpretacijos.
Keywords: Juozas Tumas; Romos katalikų dvasininkas; Žemaičių (Telšių) vyskupija