Ramios būties provaizdžiai: vieno romano pėdsakais (Alfonso Nykos-Niliūno ir Adalberto Stifterio kūryba) - Tūtlytė, Rita (Colloquia, 2020)
Tyrime dėmesys sutelkiamas į Alfonso Nykos-Niliūno dienoraščiuose nuolat minimą XIX a. austrų rašytojo Adalberto Stifterio romaną Der Nachsommer (1857). Straipsnyje siekiama pristatyti Stifterio romaną, išsiaiškinti, kuo šis romanas galėjo būti artimas Niliūno pasaulėjautai ir gyvenimiškajai laikysenai. Tyrimui pasirinktas komparatyvistinis žvilgsnis: abiejų autorių meniniai pasauliai aptariami būties koncepcijos, laiko sampratos, auklėjamojo romano bei meninės vaizduotės požiūriu. Stifterio romanas vaizduoja sąmoningai asmens susikurtą uždarą pasaulį ir tikslingą veikimą jame. Niliūno kūrybos visumoje ryškėja du su Stifterio romano įtaigomis susiję dalykai: hermetiško, harmoningo, gamtos ir kultūros persmelkto pasaulio kontūras, kyląs kaip priešprieša viešojo gyvenimo tikrovei ir kaip sąlyga ar pagrindas asmens savikūrai. Straipsnio pabaigoje apžvelgiama Niliūno dienoraščiuose fiksuota Stifterio kūrybos skaitymo ir recepcijos istorija.Niliūno poezija ir dienoraštis tyrimui yra lygiai svarbūs, vienas kitą papildantys dėmenys.
Keywords: XIX a. vokiečių ir austrų auklėjamasis romanas; savikūra; harmoningas pasaulis; Adalbertas Stifteris; XX a. lietuvių literatūra; Alfonsas Nyka-Niliūnas