Vyčio herbo kunigaikštis Witoldas Kazimierzas Czartoryskis ir Mikalojus Konstantinas Čiurlionis - Gaidauskienė, Nida (Colloquia, 2025)
Šiuo straipsniu siekiama patikslinti Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gydymo Raudondvario (Czerwony Dwór) klinikoje pagrindinį rėmėją. Remiamasi iki šiol čiurlionistikoje neaptarto ir nepublikuoto Sofijos Čiurlionienės padėkos laiško, išsiųsto 1910 m. gegužę kunigaikščiui Witoldui Kazimierzui Czartoryskiui, turiniu. Czartoryskis – naujas vardas Čiurlionio biografijoje, todėl supažindinama su jo gyvenimu, veikla ir asmenybe. Straipsnyje keliamas klausimas, ar iš istorinio elito tik šis kunigaikštis rėmė menininko gydymą, ar lėšas siuntė keletas aristokratų. Broliui Stasiui Čiurlioniui 1935 ir 1938 m. paskelbus atsiminimus įsigalėjo nuomonė, kad menininko gydymą rėmė kunigaikštis Lubomirskis, sietas su Briuseliu. Šiame mieste gyveno Czartoryskio sekretorius, į kurį Čiurlionienė kreipėsi pirmiau. Straipsnyje taip pat siekiama išsiaiškinti, kam tarpininkaujant rasta ši parama, ar esama daugiau dokumentų, susijusių su ja ir kt. Nors kilę iš skirtingų socialinių terpių, Čiurlionis ir Czartoryskis buvo bendraamžiai, to paties kultūrinio arealo augintiniai. Tai įgalino pasitelkti komparatyvistinę analizę, kuri atskleidė gyvenamajam metui būdingas bendras kultūrines tendencijas.