Emocijų istorijos tyrimų kelias: Peterio ir Carol Stearnsų, Barbaros Rosenwein ir Williamo Reddy teoriniai modeliai - Bleizgienė, Ramunė (Colloquia, 2015)
Straipsnyje apžvelgiamas emocijų istorijos tyrimų ištakos ir nueitas kelias, daugiausia dėmesio skiriama Peterio ir Carol Stearnsų, Barbaros Rosenwein ir Williamo Reddy darbams ir jų emocijų istorijos tyrimo modeliams, įvesdinantiems naujus teorinius konstruktus, kitaip apibrėžiantiems asmens ir visuomenės santykius. Aptariant Stearnsų siūlymą atskirti emocinius standartus ir emocinę patirtį, straipsnyje klausiama, kiek, remiantis jų pasiūlytu emocijų kaitos tyrimo būdu, iš tiesų galima ką nors pasakyti apie buvusią emocinę patirtį. Rosenwein emocinių bendruomenių konceptas, išvaduojantis nuo pastangų rekonstruoti vieną dominuojantį emocinį režimą, leidžia įsivaizduoti visuomenę kaip sudarytą iš daugybės koegzistuojančių bendruomenių, puoselėjančių skirtingą požiūrį į emocinę patirtį ir raišką bei per intersubjektyvius santykius išmokančių savo narius konkrečiai bendruomenei būdingų jautimo ir emocijų raiškos būdų. Reddy visuomenės ir emocinės patirties sąveiką aiškina kaip asmens viduje vykstantį vertimo darbą, todėl jo pasiūlytas emocijų kaitos tyrimo kelias labiausiai priartėja prie konkretaus asmens patyrimo ir įgalina mikro lygmens tyrimus. Straipsnyje brėžiama emocijų tyrimų kryptis nuo makro lygmens, aptariamos visuomenės emocinių standartų įtakos asmens emocinei patirčiai, judama link teoriškai pagrindžiamos kiekvieno asmens galimybės kontroliuoti emocijas ir patirti emocinius perversmus.