Barzdoti, liūdni ir su Kafkos tomeliu rankose: auksinis 7-ojo dešimtmečio jaunimas lietuvių prozoje - Kmita, Rimantas (Colloquia, 2018)
Pasitelkus kultūrinį ir politinį Atlydžio kontekstą straipsnyje skaitomi du grožinės literatūros tekstai – Justino Marcinkevičiaus apysaka Pušis, kuri juokėsi ir Juozo Baltušio apsakymas „Praėjo mergina“. Analizėje parodoma, kaip abiejų autorių jaunimo vaizdavimas koreliuoja su to meto komunistinės ideologijos puoselėjamu jaunimo kultu, o jaunimo kritika nukreipta tam, kad atitiktų oficialų jaunuolio paveikslą. Abiejų autorių, o ypač Marcinkevičiaus atveju, oficiali ideologija sutampa su konservatyviu kaimo etosu ir iš jo kylančiu požiūriu į jaunimo moralę.