Kodėl Čiurlionis žodį „dekadentizmas“ parašė su kabutėmis? Pasiremiant 1902 m. vasario pradžios laišku broliui Povilui - Okulicz-Kozaryn, Radosław (Colloquia, 2021)
Šio etiudo klausimas, suformuluotas pavadinime, yra viena iš sudėtingiausių problemų, su kuria susiduria autorius, kaip Mikalojaus Konstantino Čiurlionio Korespondencijos sudarytojas, taip pat kiekvienas atidus skaitytojas. Neįgyvendinamas rodosi jau pats dekadentizmo sąvokos, anuomet lyg ir nekvestionuojamos, paaiškinimas. Dekadentizmas, kaip XIX a. scientizmo ir skepticizmo elementų darinio enfant terrible, turi pastebimą netikrumo pamušalą, todėl ne kartą abejota jo paties egzistavimu. Čiurlionio laiške kabutės atsiranda tarytum reaguojant į dekadentizmo sąvokos neapibrėžtumą bei nevienareikšmiškumą; tai dar labiau šią sąvoką suproblemina.