„Index Librorum, in Bibliotheca Ecclesiae Cathedralis Vilnensis“ z 1598 roku - Pietrzkiewicz, Iwona (Bibliotheca Lituana, 2012)
Przedmiotem niniejszej edycji jest pochodzący z końca XVI w. spis książek kościoła katedralnego w Wilnie „Index librorum, in Bibliotheca Eccles[iae] Cathedralis Vilnensis”, będący fragmentem dokumentu „Regestr Apparatow y ynszego sprzętu, złota y srebra; w koscielie S Stanisława Cathedralnym na zamku Wilienskim spisany y rewidowany w Roku Panskim 1598”. Powstał on w związku z wizytacją katedry przez Mikołaja Dycjusa i już w tym samym roku został uzupełniony przez dodatkowy wykaz książek przekazanych kościołowi katedralnemu po śmierci kanonika Mikołaja Koryzny. Spis księgozbioru jest znany przede wszystkim z kopii przechowywanej w Litewskim Państwowym Archiwum Historycznym, edycja zaś została przygotowana na podstawie księgi wizytacji przechowywanej w Bibliotece Uniwersytetu Wileńskiego. W omawianym rejestrze księgi spisano zgodnie z układem w skrzyniach i na półkach, całość obejmuje 149 pozycji (165 egzemplarzy). Jak wskazują zapisy uzupełnione identyfikacją bibliograficzną w księgozbiorze katedralnym gromadzone teksty o tematyce teologicznej i filozoficznej, prawniczej i historycznej.
Keywords: bibliologia; historia; źródła; kościół św. Stanisława i św. Władysława; Wilno; spis księgozbioru; identyfikacja bibliograficzna