Kas yra lietuvis? Vladislavo Mickevičiaus tėvynės paieškos - Budrys, Eduardas (Bibliotheca Lituana, 2019)
Straipsnyje pristatomas Adomo Mickevičiaus sūnaus, leidėjo ir biografo Vladislavo Mickevičiaus gyvenimas, jo pažiūrų ir tautinio identiteto evoliucija, ypatingą dėmesį skiriant jo santykiams su Lietuva („Lietuvomis“ – realiu kraštu ir pusiau mitologine jo tėvo tėvyne). Amžių sandūroje kuriantis nepriklausomoms valstybėms, tautinio identiteto problema paliečia ir išeiviją. Atskleidžiama V. Mickevičiaus transformacija: nuo aktyvaus kovotojo už unijinę Lietuvos–Lenkijos valstybę iki idėjinio vizijoje likusios valstybės tėvynainių rėmėjo.
Keywords: Vladislavas Mickevičius; identitetas; lietuvybė; Adomas Mickevičius; Adomo Mickevičiaus muziejus Paryžiuje; XIX amžiaus išeivija Paryžiuje