Inwentarz kościoła Św. Piotra na Antokolu spisany przez Piotra Korkonosa z 1609 roku - Pietrzkiewicz, Iwona (Bibliotheca Lituana, 2012)
Przedmiotem wydania jest najstarszy znany obecnie inwentarz wileńskiego kościoła pod wezwaniem św. Piotra. Zachował się w dwóch częściach, dwie karty przechowywane są w Archiwum Wileńskiej Kurii Arcybiskupiej, a księga, do której kiedyś został wpisany, w zbiorach Litewskiej Biblioteki Narodowej. Inwentarz sporządził w 1609 r. Piotr Korkonos, powołany na nowego proboszcza parafii antokolskiej. Tekst powstał w specyficznych okolicznościach, po pożarze świątyni, kiedy to Korkonos odzyskał uratowane przez parafian elementy wyposażenia kościoła i podjął trudne wyzwanie budowy nowej świątyni, które zresztą zrealizował w latach 1609–1616.