Rola księży w upowszechnianiu książek w języku litewskim (na podstawie korespondencji do firmy Zawadzkich w Wilnie) - Kowkiel, Lilia; Pacevičius, Arvydas (Bibliotheca Lituana, 2012)
Przedmiotem edycji są listy księży pracujących głównie w parafiach diecezji żmudzkiej, kierowane do wileńskiej księgarsko-wydawniczej firmy Zawadzkich z zamówieniami literatury w języku litewskim. Korespondencja pochodzi z kolekcji Zawadzkich, przechowywanej w Litewskim Państwowym Archiwum Historycznym. Autorami listów są Jan Cyparewicz (Uciany, 1865), Jan Darzyński (Krewno, 1863), Jacewicz (Onikszty, 1862–63), Antoni Juszkiewicz (Wilkija, 1862-63), Jan Pacewicz (Uszpol, 1863), Józef Sokołowski (Antuzów, 1871), Gustaw Tomkiewicz (Szawle, 1871), Szymon Warkałło (Szaki, 1863).